Onder ‘Wat moet ik doen’ vindt u acht praktische tips om woninginbraak te voorkomen.

Wat moet ik doen?

1. Goed hang- en sluitwerk (Politie Keurmerk Veilig Wonen) Laat uw woning beveiligen volgens de eisen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen

2. Sluit goed af Goed hang- en sluitwerk hebben geen nut als u niet goed afsluit. In dat geval kost het de inbreker slechts enkele seconden om binnen te komen. Sluit dus ook goed af als u boven de kinderen op bed legt of als u snel een boodschap gaat doen.

3. Waardevolle spullen uit het zicht Leg geen laptops, sieraden, tablets en andere waardevolle spullen in het zicht. Maak van de gelegenheid geen dief!

4. Tijdschakelaar lamp Schakel een tijdschakelaar aan op uw lamp (het liefst meerdere lampen) en stel deze in op het tijdstip wanneer het donker wordt en u verwacht niet thuis te zijn.

5. Goed zicht Zorg ervoor dat er geen donkere of onoverzichtelijke plekken rondom uw huis zijn waar inbrekers ongestoord hun werk kunnen doen. Denk hierbij aan het snoeien van uw heg, het plaatsen van een lage schutting of een laag hek en verlichting in uw voor- en achtertuin.

6. Herkennen van verdachte situaties Wanneer is iemand verdacht of wanneer is een situatie verdacht? U weet zelf wat ‘normaal’ gedrag is in uw wijk, waardoor afwijkend gedrag extra opvalt. Denk hierbij aan personen die speurend rondlopen, meerdere malen dezelfde route lopen, bij huizen naar binnen kijken, aanbellen, aan deuren of ramen voelen, om huizen heen lopen of gereedschap of een steen verstoppen.

7. Weet wat u moet doen bij verdachte situaties Wanneer u een ‘onderbuikgevoel’ heeft en iemand afwijkend gedrag vertoont, dan belt u 112. U hoeft niet bang te zijn dat de politie direct met sirene en zwaailicht aan komt rijden. De persoon die uw melding aanneemt als u 112 belt zal aan de hand van de situatie inschatten of agenten erheen moeten. Bij twijfel bellen! De politie rijdt liever één keer voor niets dan één keer te weinig.

8. Maak afspraken met uw buren Als u met vakantie gaat is het verstandig om te vragen of uw buren de post weghalen en bijvoorbeeld een auto bij u op de oprit zetten. Zorg dat uw huis eruit ziet alsof iemand thuis is. Ook is het verstandig om met uw straat een BuurtWhatsApp op te richten.

op te richten.